دکتر سیده سعیده اسدی

جلوگیری از بارداری باعث نازایی نمیشود - دکتر سعیده اسدی

این مقاله مورد تایید خانم دکتر اسدی می‌باشد

زمان مطالعه: 7 دقیقه

آیا جلوگیری طبیعی باعث نازایی میشود؟

آیا مصرف قرص ضدبارداری به مدت طولانی باعث نازایی میشود؟ آیا جلوگیری طبیعی باعث ناباروری میشود؟  در پاسخ به این چنین سوالاتی باید گفت: پیشگیری از بارداری با روشهایی مانند کاندوم و قرصهای پیشگیری از بارداری که اثار طولانی مدتی در توقف تخمک گذاری ندارند و یا استفاده از روش طبیعی یا پرهیز هیچکدام مانع بارداری در اینده نخواهد شد.

آیا جلوگیری طبیعی از بارداری، باعث ناباروری خانمها میشود؟

انتخاب بسیاری از راههای ضد بارداری هورمونی، با ریسک هایی همراه هستند، اما ناباروری جزء این عوارض نبوده است. طبق مطالعات زیادی که انجام شده، اگر شما بعنوان یک خانم، از روش های پیشگیری غیر هورمونی استفاده کرده اید، به احتمال زیاد مشکلی در باردار شدن نخواهید داشت.

تحقیقات زیادی که بر روی زنانی که به مدت چند سال مداوم از روشهای پیشگیری از بارداری استفاده میکردند نشان داد که در حدود ۲۰ درصدی از آنها در اولین دوره باروری پس از قطع جلوگیری، باردار شدند. از آنهایی که بلافاصله باردار نشدند، در حدود ۸۰ درصد طی یک سال پس از آن باردار شدند.

نکته: توجه کنید که این تحقیق بطور ویژه به اولین ماه باروری پس از قطع جلوگیری اشاره دارد. طبیعی است که از زمانی که جلوگیری را قطع میکنید، تا زمانی که توان باروری شما باز گردد، مدت زمانی طول بکشد. این فاصله زمانی بجز در روشهای جلوگیری از بارداری تزریقی، بسیار کوتاه است.

infertility1 - آیا جلوگیری طبیعی باعث نازایی میشود؟
آیا جلوگیری طبیعی باعث ناباروری میشود؟

با وجود تمام موارد گفته شده، اخیراً نگرانی هایی در مورد استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری در بلندمدت، بوجود آمده است. در اینجا به بررسی چند مورد میپردازیم.

استفاده طولانی مدت از روش های جلوگیری از بارداری و تأثیر آن بر دیواره رحم

طبق تحقیقات زنانی که از قرصهای ضد بارداری ترکیبی (استروژن و پروژسترون) برای پنج سال یا بیشتر استفاده کرده اند، دیواره رحم به مراتب نازکتری نسبت به زنان دیگر داشتند. دیواره داخلی رحم محلی که جنین طی دوران حاملگی در آنجا قرار میگیرد.

در این تحقیقات تعدادی بیمار در کلینیک بارداری حضور داشتند. (این تحقیقات بر روی زنانی انجام شد که در حال آماده سازی برای انتقال جنین فریز شده بودند).

درمان IVF برای این زنان انجام شده بود و مسلماً این درمان ها برای زنانی که مشکل ناباروری ندارند، انجام نمیشود. همچنین، تصور محققان بر این بود که استفاده طولانی مدت از قرصهای جلوگیری از بارداری ممکن است ریسک کنسل شدن دوره IVF را (به علت نازک شدن دیواره رحم) افزایش دهد. اما آمار حاملگی آنها نشان داد که میزان حاملگی با گروه های دیگر برابر است.

به بیان دیگر، زمانی که شما آماده باشید تا دوره IVF را انجام دهید، احتمال بارداری دقیقاً همانند کسی خواهد بود که هیچ وقت از قرصهای ضد بارداری استفاده نکرده است.

آیا جلوگیری طبیعی در طولانی مدت باعث نازایی میشود؟

تحقیقات علمی انجام شده هیچگونه ادعایی مبنی بر اثبات این موضوع وجود ندارد. اما اگرخانمی علایمی چون اختلالات هورمونی و تخمک گذاری یا بیماری که بر بارداری تاثیر منفی می گذارد، داشته باشد، برای جلوگیری از بارداری به مدت طولانی باید با پزشک خود مشورت کرده و سریع تر برای بارداری اقدام کند. علت باردار نشدن بعد از چند سال جلوگیری می تواند موارد دیگری باشد.

جلوگیری طبیعی از بارداری و تأثیر آن بر قاعدگی

سوالی که خیلی مطرح میشود این است که آیا مصرف قرص ضدبارداری به مدت طولانی باعث نازایی میشود؟

در مطالعه ای که در سال 2009 در مجلۀ “باروروی و پیشگیری” انجام شد، اثبات شد که تعداد بانوانی که 12 ماه بعد از قطع مصرف قرص های ضدبارداری باردار شده اند برابر است با همان تعداد از بانوانی که از روش های دیگر پیشگیری از بارداری استفاده کرده اند و باردار شده اند.

در تحقیق دیگر گروهی متشکل از تعدادی خانم که قرص جلوگیری از بارداری را قطع کرده بودند، با گروهی دیگر متشکل از خانم هایی که هیچ وقت قرص جلوگیری مصرف نکرده بودند، مقایسه شدند.
این زنان دمای مقعدی خود را ثبت میکردند. این دما به محققین کمک میکرد تا طول سیکل، تخمک گذاری و طول مدت فاز لوتئال را بررسی کنند. منظور از فاز لوتئال، فاصله زمانی بین تخمک گذاری و شروع پریود است. این تحقیقات نشان داد که تقریبا ۵۷ درصد از زنانی که قرص ضدبارداری خود را قطع کردند، در اولین سیکل پس از آن، فاز لوتئال نرمالی داشتند. هرچند تعداد زیادی از این زنان در سیکل پس از قطع مصرف، دوره قاعدگی طولانی تری نسبت به کسانی که قرص استفاده نکرده اند، داشتند. این تحقیقات به مدت نه ماه به طول انجامید. همچنین، زنانی که در دوره پس از قطع مصرف بودند، فاز لوتئال کوتاهتری داشتند. این مشکلات سیکلی، سرانجام خود به خود 9 ماه پس از قطع مصرف برطرف شدند.

با توجه به مطالب گفته شده، ذکر این نکته ضروری است که این تحقیق آمار حاملگی کلینیکی را در نظر نگرفته است. تأثیرگذاری نامنظمی های قاعدگی نیز بر عدم باروری، بررسی نشده است. همچنین، برخی از زنان قرص های جلوگیری را برای درمان نامنظمی قاعدگی خود، استفاده میکنند. ما نمیدانیم که چه تعداد از زنانی که از قرص های جلوگیری استفاده میکنند، قبل از آغاز مصرف آن مشکل نامنظمی در قاعدگی داشته اند. داشتن قاعدگی نامنظم ممکن است ریسک عوارض طولانی مدت را افزایش دهد.

prevent polycistyc mm - آیا جلوگیری طبیعی باعث نازایی میشود؟
آیا جلوگیری طبیعی باعث تنبلی تخمدان میشود

آیا جلوگیری طبیعی باعث تنبلی تخمدان میشود؟

جلوگیری طبیعی باعث تنبلی تخمدان نمیشود و این اساس علمی ندارد. تنبلی تخمدان به علت اختلالات تخمدان به وجود می‌آید. در بدن این خانم‌ها تعادل میان هورمون‌ های استروژن، پروژسترون و هورمون‌ های آندروژن (مردانه) به هم می‌‌خورد.

این موضوع باعث می‌شود ضمن اینکه تخمک‌ گذاری نامنظم می شود. به دلیل بیشتر بودن هورمون‌های مردانه در بدن این خانم‌ها، دچار موی زائد و افزایش وزن و جوش شوند. چاقی، علت مهم عدم تخمک‌گذاری در بدن افراد چاق است زیرا بافت چربی بیشتری وجود دارد و چربی منبع دوم هورمون‌ های جنسی بعد از تخمدان است.

ایا استفاده از کاندوم باعث خشکی رحم میشود؟

سوالی است که گاها بیماران از پزشک متخصص زنان خود میپرسند؛ در این ارتباط باید گفت که هیچ ارتباطی وجود ندارد. گاه بانوان به کاندوم حساسیت دارند که به نوع و جنس کاندوم مربوط است ولی دلایل قانع کننده برای ایجاد خشکی رحم وجود ندارد.

جلوگیری طبیعی و خشک شدن رحم

به صورت کلی هیچ ارتباطی بین خشک شدن رحم و جلوگیری طبیعی وجود ندارد. خشک شدن واژن دلایل متعددی دارد و راه درمان خشکی واژن نیز وجود دارد.

آیا جلوگیری طبیعی عوارض دارد؟

جلوگیری طبیعی مشکلی در رابطه با نازایی ندارد و یک راه موثر برای جلوگیری از بارداری است. عوارض جلوگیری طبیعی تابحال دیده نشده است.

بروز آمنوره پس از قطع مصرف: عدم تخمک گذاری

– بین 1 تا 3 ماه پس از قطع مصرف تمامی روشهای جلوگیری از بارداری قابل بازگشت، باید قاعدگی رخ دهد.

– اگر جلوگیری از بارداری را متوقف کرده اید ولی هنوز قاعدگی نداشتید، بهتر است یک تست بارداری انجام دهید. ممکن است باردار باشید!

– بلافاصله پس از قطع جلوگیری امکان بارداری وجود دارد.

– اگر حامله نیستید، احتمالا دچار آمنوره شده اید.

– آمنوره زمانی اتفاق میافتد که پس از قطع جلوگیری از بارداری، تا شش ماه قاعدگی رخ ندهد.

– برخلاف ظاهر امر، این عدم تخمک گذاری ربطی به قرصهای جلوگیری ندارد.

– قرصهای ضد بارداری، قاعدگی دروغین ایجاد میکنند.
یعنی حتی اگر خانمی مشکل ناباروری داشته و تخمک گذاری نداشته باشد، هورمون هایی که در قرص وجود دارد، باعث ایجاد قاعدگی میشود و ممکن است به نظر برسد که قاعدگی منظمی دارد.
⇐ اما این اتفاق تا زمانی میافتد که قرصها مصرف شوند.
اگر شما قبل از شروع قرص ها مشکل نامنظمی قاعدگی داشته اید، به احتمال زیاد پس از قطع مصرف آن نیز، این مشکل را خواهید داشت.
سوء برداشتی در عموم وجود دارد که فکر میکنند قرص ضد بارداری، قاعدگی نامنظم را درمان میکند. این عقیده درست نیست.
این قرصها یک قاعدگی مصنوعی ایجاد میکنند، اما علت اصلی بروز مشکل را درمان نمیکنند.

نکته: اگر پس از قطع مصرف قرص، تخمک گذاری ندارید یا قاعدگی نامنظمی دارید یا اگر قاعدگی ندارید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.

پزشک شما احتمالاً در ابتدا آزمایشهای باروری برای شما انجام میدهد و ممکن است Clomid برایتان تجویز کند تا روند باروری را شروع نماید.

باروری و داروهای ضدبارداری تزریقی

تا اینجا گفته شد که قاعدگی باید در طول مدت سه ماه پس از قطع جلوگیری اتفاق بیفتد. اما قانون یک تا سه ماه برای داروهای ضد بارداری تزریقی صدق نمیکند.

اگر شما داروی Depo-Provera (یا DMPA) را تزریق کرده اید، قاعدگی شما در بازه زمانی 6 تا 12 ماه پس از آخرین تزریق، باز خواهد گشت.

هرچند برخی از خانمها ممکن است تا 18 ماه نیز اختلالاتی در باروری داشته باشند.

اگر پس از داروی Depo-Provera، باروری شما بلافاصله برنگشت، نگران نشوید.

برگشت قاعدگی شما ممکن است تا 22 ماه یا حتی 2 سال پس از تزریق داروی ضدبارداری، طول بکشد. البته این آمار میانگین نیست، ولی احتمال آن وجود دارد.

به همین علت است که پزشک شما قبل از تزریق این دارو، موظف است اطمینان حاصل کند که شما در آینده ای نزدیک قصد بارداری ندارید.
اگر در بازه زمانی 22 ماه قاعدگی اتفاق نیفتاد، با پزشکتان مشورت کنید.

اگر پس از قطع جلوگیری طبیعی، حامله نشدید چه باید کرد؟

مصرف قرصهای ضدبارداری را قطع کرده اید، قاعدگی شما برگشته است، اما حامله نمیشوید. حال چه باید کرد؟ شاید فکر کنید قرصهای ضدبارداری باعث این مشکل شده اند، اما مطمئن باشید که احتمال آن بسیار پایین است. دلایل زیادی برای باردار نشدن وجود دارد.

prevent pragnancy m98 - آیا جلوگیری طبیعی باعث نازایی میشود؟
آیا قرص ضد بارداری٬ باعث ناباروری میشود؟

ناباروری در 12 درصد زوجین وجود دارد، هم خانمها و هم آقایان ممکن است با مشکلاتی در باروری مواجه شوند. موقعی که ناباروری در زنان اتفاق میافتد، عدم تخمک گذاری، فقط یکی از دلایل موجود است.

نکته: اگر پس از 6 ماه حامله نشدید (در صورتی که سنتان بالای 35 سال است)، یا پس از یک سال باردار نشدید، به پزشک مراجعه کنید.

معطل نکنید! تأخیر در انجام آزمایشات و درمان ناباروری ممکن است شانس شما برای بارداری را کاهش دهد.

جلوگیری از بارداری بدون داروهای ضدبارداری هورمونی

با وجود اینکه تحقیقات بسیار زیادی نشان داده است که روشهای ضدبارداری هورمونی باعث ناباروری نمیشود. اما برخی از خانمها از آن اجتناب میکنند. آیا این بدان معناست که آنها راه دیگری برای پیشگیری از بارداری ندارند؟ البته که اینطور نیست! شما میتوانید از روشهای ضدبارداری فیزیکی استفاده نمایید.

این روش شامل وسایل ضدبارداری مانند کاندوم یا دیافراگم میشود. آیا استفاده از کاندوم باعث نازایی می شود؟ در جواب این سوال نیز باید گفت خیر

روشهای ضدبارداری فیزیکی باید توسط شما نصب شوند.

اگر فراموش کنید که از آنها استفاده کنید یا در محل درست خود قرار نگیرند، تأثیرگذار نخواهند بود.

هرچند، این روش برای کسانی که اصولی و بادقت استفاده میکنند، راهی تأثیرگذار و بدون تداخل هورمونی برای جلوگیری از بارداری است.


پیشنهاد میشود بخوانید: جلوگیری از بارداری به روش IUD مناسب چه کسانی است؟
using candom - آیا جلوگیری طبیعی باعث نازایی میشود؟
جلوگیری از بارداری باعث نازایی نمیشود

برگرفته از:
نشریه Obstetrics and Gynecology
نشریه Gynecological Endocrinology

متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ زیبایی زنان

در مطب دکتر سعیده اسدی، همواره تلاش می‌شود با تکیه بر دانش و مهارت بالا، بهترین روشهای درمانی، زیبایی و ترمیمی زنان به متقاضیان گرامی ارائه شود.

دیگر مقالات این دسته بندی

228 پاسخ

  1. زودترین زمانی که بعد از بارداری دوباره میشه باردار شد چه زمانی هست؟ آیا لازمه مدتی بعد از زایمان جلوگیری طبیعی داشته باشیم؟

    1. بله حداقل 6 ماه و ترجیحا یک سال و نیم بعد از یک زایمان بهتره جلوگیری انجام بشه

  2. سلام
    بعضیا میگن اگه بعد از ازدواج مدت طولانی جلوگیری طبیعی داشته باشید برای بچه دار شدن مشکل ایجاد میشه آیا درسته؟

    1. سلام خیر
      مدت زمان جلوگیری اهمیت نداره. چیزی که اهمیت داره سن خانم هست هرچی سن بالاتر از 30 سال بشه احتمال ضعیف شدن تخمدان ها بیشتر میشه.

  3. سلام من ۱۷ سالمه یک سال و نیم که ازدواج کردم و جلو گیری طبیعی داشتم آیا این باعث ناباروری میشه یا نه
    آیا کسی درباره چله می دونه گفتن چله دارم رفتم بریدم ولی فعلا نمی خام باردار بشم یعنی باز چله به من می خوره یا ن

    1. سلام
      جلوگیری هیچ ربطی به ناباروری نداره. ممکن بود در این سن ازدواج نمیکردید. جلوگیری هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمیکنه. در ضمن اینجا مطالب علمی گفته میشه و مواردی مثل چله که خرافات هست هیچ جایگاهی در علم نداره. لطفا با توجه به سنتون که جوان هستید و باید پویا و علمی باشید این افکار خرافاتی رو کنار بذارید.

  4. سلام من ۲۲ سالمه یه دختر ۳ونیم ساله دارم و الان ۷ ماهه اقدام به بارداری دوباره کردم ولی بی نتیجه بوده میشه راهنمایی کنید لطفا

    1. سلام
      زیر 35 سال یک سال و در سن بالای 35 سال 6 ماه اگر کسی اقدام کنه برای بارداری و باردار نشه جز موارد نازایی حساب میشه و باید بررسی بشه.
      شما اگر هیچ مشکل خاصی ندارید، آزمایشاتتون کامله و پریودهاتون منظمه نگران نباشید و اقدام برای بارداریتون رو ادامه بدید.

  5. سلام وقت بخیر من 18 سالمه و 3 ساله که عقد هستم و روش جلو گیری من طبیعی بوده و الان میخام عروسی بگیریم آیا بعد 3 سال جلوگیری طبیعی میتونم بعد عروسی بار دار بشم؟

  6. سلام من از وقت عروسیم تا 8 ماه جلوگیری طبیعی داشتم الان دو ماه میشه اقدام به بارداری کردم ولی نشده به نظر تون مشکلی دارم؟

    1. سلام
      در مورد سنتون چیزی نگفتید. دو ماه مدت زمان زیادی نیست برای اقدام به بارداری.
      اگر سنتون زیر 30 سال هست تا یکسال از اقدام (یکسال منظم اقدام به بارداری) و پریود هم کاملا منظم باشه هیچ مشکلی نیست و اگر بیش از یکسال شده لازمه به پزشک مراجعه کنید.
      بالای 30 سال تا شش ماه از اقدام (شش ماه منظم اقدام به بارداری) و پریود هم کاملا منظم باشه مشکلی نیست و بعد از اون باید برای چکاپ نازایی مراجعه کنید
      ولی اگر پریود نامنظم دارید، یا مشکل هورمونی دارید و چکاپهای اولیه بارداری رو انجام ندادید حتما به پزشک زنان مراجعه کنید.

  7. سلام
    من تازه ازدواج کردم و فعلا قصد بارداری ندارم و جلوگیری طبیعی میکنم بعضی وقتا هم با وجود جلوگیری طبیعی قرص ال دی میخورم وقتی مطمعن نیستم .
    خواستم بپرسم که مصرف قرص برای من ک هنوز بچه ندارم مشکلی نداره؟
    آمپولای یک ماهه یا سه ماهه چطور؟
    میشه راهنماییم کنید

    1. سلام،
      نحوه مصرف قرص ال دی به این شکل اشتباهه اگر میخواین از روش قرص استفاده کنید باید به صورت منظم قرص رو از سوم قاعدگی شروع کنید، بعد از اتمام بسته برید سراغ بسته دوم.
      در ضمن این روش برای ماه اول موثر نیست ولی اینکه هر وقت مطمئن نباشید و این قرص رو بخورید کار اشتباهی هست.
      اگر هر از گاهی براتون پیش بیاد که نتونید به طور طبیعی جلوگیری کنید مثلا این اتفاق سالی دو یا سه بار پیش بیاد میتونید از قرصهای اورژانسی جلوگیری از بارداری استفاده کنید.
      مصرف این قرص ها در سن پایین یا در کسانی که بچه ندارند مشکلی نداره. آمپولهای یک ماهه یا سه ماهه هم قابل استفاده هست اما این روشها باعث میشه پریودتون کامل بهم بخوره.

  8. سلام من ۳۷سالمه بعداز بچه ی دومم دستگاه ایودی گذاشتم الان چهارده سال گذشته. میخوام باردار شم میشه راهنمایم کنید

  9. سلام ۲۵سالمه بچه ۶ساله دارم الان میخوام بچه دوم بیارم جلوگیری دوسه مرتبه آمپول زدم چهار سالم قرص خوردم یه ساله طبیعی جلوگیری داشتیم سه ماهه جلوگیری نداشتم باردار نشدم چکار کنم

    1. سلام، سه ماه اقدام برای بارداری مدت زیادی نیست تا یک سال هم میتونید اقدام کنید چون سنتون زیر 30 سال هست اگر مشکلی در قاعدگیهاتون ندارید بعد از یک سال به پزشک مراجعه کنید.
      حتما برای چکاپ اولیه به پزشکتون مراجعه کنید.

    1. سلام، معمولا کسانی که آمپولهای جلوگیری میزنند قاعدگیهاشون بهم میریزه و این حالت ممکنه تا شش ماه پا برجا باشه.

  10. سلام خدمت شما
    من خانمی ۳۱ساله هستم که فرزند اول خود را درسن ۲۷سالگی به دنیا آوردم روش جلوگیری من طبیعی به ندرت استفاده ازکاندوم بوده قاعدگی منظمی هم دارم دوماهه برای بارداری دوم اقدام میکنیم ولی هنوزنتیجه نگرفتم بنظرتون بایددکتربرم؟؟؟

    1. سلام، دو ماه مدت زیادی نیست، فعلا میتونید صبر بکنید و منتظر بشید که به طور طبیعی باردار بشید. حتما برای ویزیت اولیه به متخصص زنان مراجعه کنید اگر طی 6 الی 12 ماه با وجود قاعدگیهای منظم باردار نشدید برای چکاپ نازایی مراجعه کنید.

    2. سلام، دو ماه مدت زیادی نیست، فعلا میتونید صبر بکنید و منتظر بشید که به طور طبیعی باردار بشید. حتما برای ویزیت اولیه به متخصص زنان مراجعه کنید اگر طی 6 الی 12 ماه با وجود قاعدگیهای منظم باردار نشدید برای چکاپ بارداری مراجعه کنید.

  11. من۳۶سالمه ۶سال پیشگیری طبیعی داشتم دو دختر ۱۲ساله و ۷ساله دارم ۹ماهاقدام به بارداری کردم موفق نمیشم ۲ماه از لتروزول مصرف کردم شبی ۴عدد مدت ۵شب ولی جواب نداد ادامه ندادم چه باید کرد

    1. سلام، وقتی فردی ۶ ماه تا یکسال برای بارداری اقدام کنه و باردار نشه در سن بالای ۳۰ الی ۳۵ سال باید حتما به پزشک متخصص زنان جهت انجام آزمایشات هورمونی مراجعه کنه. ممکنه علتهای مختلفی داشته باشه مثلا ممکنه گرفتگی لوله های رحمی باشه، عدم کیفیت تخمک، عدم تحرک یا کم تحرکی اسپرم، مخاط رحم شما آسیب دیده باشه، ممکنه هورمون پروژسترون شما کاهش پیدا کرده باشه و… .

  12. سلام خسته نباشید ۲۴سالمه ۵ساله بعدازدخترم جلوگیری طبیعی نه کاندم ونه قرصی الان ۳ماه اقدام کردیم ولی هنوز باردارنشدم مشکلی دارم

    1. سلام سن زیر ۳۰ سال ۶ ماه تا یکسال ممکنه طول بکشه تا باردار بشید و طبیعیه اگر بیشتر از این زمان شد حتما برای انجام آزمایشات لازم به متخصص زنان مراجعه کنید. البته بهتر است از الان تحت نظر پزشک متخصص باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *