دکتر سیده سعیده اسدی

زایمان طبیعی

زایمان طبیعی

توضیحات صوتی دکتر سعیده اسدی در مورد زایمان طبیعی

روش های زایمان طبیعی

با توجه به غریزی و طبیعی بودن روند زایمان در زایمان های طبیعی، اصولا اگر شرایط اورژانسی و مشکلی پیش نیاید حتی میتوان در خانه زایمان موفقی داشت، همانطور که در گذشته یا در کشورهای توسعه نیافته همچنان این نوع زایمان بدیهی ترین روش دنیا آوردن فرزند است.

اما با توجه به احتمال نیاز به مراقبت های پزشکی مادر یا نوزاد پیشنهاد می شود زایمان در یک مرکز مراقبت های پزشکی مثل زایشگاه یا بیمارستان صورت گیرد، اگر علاقمند به یک زایمان کاملا فیزیولوژیک هستید میتوانید به درخواست خودتان از داروهای مسکن استفاده نکنید.

استفاده از حضور ماما یا پزشک متخصص زنان در پروسه زایمان طبیعی نیز میتواند به یک زایمان طبیعی بسیار کمک کند. اگر به دنبال پزشک دوران بارداری هستید با مطب خانم دکتر سعیده اسدی تماس بگیرید.

یکی از روش هایی که به زایمان طبیعی کمک شایانی می کند، استفاده از پوزیشن هایی است که به تحمل دردهای زایمانی کمک میکند، در این روش به جای دراز کشیدن به پشت در تختخواب، از موقعیت های جایگزین استفاده میکنید، که شامل اسکات، چمباتمه زدن، حالت رکوع، زانو زدن یا تکیه دادن به شی یا شخصی که در روند زایمان همراه شماست.

زایمان در وان آب گرم که یکی از بهترین روش های زایمان طبیعی فیزیولوژیک است و در بسیاری از کشورها انجام می شود.

روش های جایگزین استفاده از انواع داروها، شامل هیدروتراپی، هیپنوتیزم، ماساژ، تکنیک های آرام سازی ، مراقبه ذهن آگاهی ، تمرین های تنفسی و طب سوزنی
جلوگیری از استفاده روتین IV، استفاده از آمپول القاء درد زایمان، اپیزیوتومی که خوشبختانه این روزها به ندرت استفاده می شود، نظارت مداوم روی روی جنین، کمک به زایمان با فورسپس، اکسترکشن و سزارین ( مگر در موارد ضروری و با تشخیص پزشک)

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع زایمان و تکنیکهای کاهش درد زایمان

نشانه های زمان انجام زایمان طبیعی

زمان لحظه تولد نوزاد به طور دقیق قابل تشخیص نیست اما به طور معمول متخصص زنان می تواند زمان تقریبی آن را مشخص نماید و در زمان نزدیکی به زایمان نشانه های نمایان می شود که عبارت است از:

درد

یکی از نشانه های بارز نزدیکی به زمان زایمان درد است. درد زایمان نزدیک به دو تا سه هفته به زمانی که پزشک مشخص کرده است شروع می شود که این یک نشانه بارز و طبیعی است.

علائم زایمان طبیعی با شروع دردهای نامنظم و سپس به صورت ممتد و منظم است که فاصله این دردها به تدریج کاهش می یابد ولی در نهایت فاصله دردها به هر پنج تا ده دقیقه یک بار می رسد. به طور معمول این نوع دردها از بالای شکم و پشت کمر شروع می شود و به سمت پایین گسترش پیدا می کند.

1 - زایمان طبیعی

پایین آمدن برآمدگی شکم

زمانی که سر جنین به سمت دهانه رحم می آید، برآمدگی شکم به سمت پایین متمایل می شود و حالت افتادگی پیدا می کند که این علامت ورود سر جنین به داخل لگن مادر است. پایین آمدن سر جنین سبب می شود تا فشار کمتری به ریه های مادر وارد شده و مادر بتواند به راحتی نفس بکشد. اما این اتفاق موجب می شود تا فشار بیشتری به مثانه مادر وارد شود و منجر به تکرر ادرار او گردد.

از لحاظ جنینی به دلیل فشار های که ایجاد می شود سبب می گردد تا ماده سورفاکتانت در ریه جنین ترشح پیدا کند و ریه جنین رسیدگی بیشتری داشته باشد، بنابراین برخلاف سزارین که احتمال نارسایی در جنین بیشتر است مادرانی که زایمان طبیعی انجام می دهند نوزادان آن ها مشکلات تنفسی کمتری دارند.

به طور طبیعی این نشانه در اولین دوره بارداری چند هفته قبل از زمان زایمان ولی در بارداری های بعدی چند روز قبل نمایان می شود.

خروج ترشحات از رحم

یکی از نشانه های که مشخص می کند تا زمان زایمان نزدیک است و گاهی این اتفاق به صورت همزمان رخ می دهد، خروج ترشحات آغشته به خون پس از باز شدن دهانه رحم است.

پارگی کیسه آب

پارگی کیسه آب از نشانه های مهم نزدیکی لحظه زایمان است. به طور معمول در زمان پاره شدن کیسه آب ترشحات و مایعاتی از ناحیه تناسلی خارج می شود و معمولا یک روز قبل از زایمان اتفاق می افتد.

انقباضات رحمی

به طور معمول در طول دوره زایمان انقباضات رحمی به صورت نامنظم اتفاق می افتد که در زمان نزدیک شدن به زایمان در فواصل کوتاه تر و نزدیک به هم ایجاد می شود.

اسهال

یکی از نشانه های زمان نزدیکی به زایمان بیماری اسهال است، که گاهی اوقات اتفاق می افتد.

زایمان طبیعی بدون درد

انسان از ابتدای آفرینش تمایل داشته با دردها مقابله کند و از این رو یکی از دردها که شدیدترین دردها به شمار می آید، درد زایمان است. زایمان بدون درد بیش از چند دهه است که در برخی کشورها رایج بوده و همین امر سبب شده تا آمار سزارین کاهش یابد. اما روش های کاهش درد به دو صورت دارویی و غیر دارویی است.

روش های دارویی

  • تزریق عضلانی یا وریدی داروهای تسکین درد
  • استفاده از داروهای بی حسی موضعی از طریق واژن، بی حسی نخاعی، بی حسی اپیدورال

روش های غیر دارویی

  • آمادگی روحی با کلاس های آموزشی قبل از زایمان
  • وجود یک همراه با مادر
  • ماساژ اندام تحتانی مادر
  • طب سوزنی
  • تکنیک های تنفس
  • هیپنوتیزم
  • طب فشاری
  • رایحه درمانی
  • تحریک الکتریکی اعصاب خاص
  • آب درمانی

تفاوت زایمان طبیعی (زایمان از واژن) و سزارین

بسیاری از افراد تمایل دارند نوزاد خود را به روش طبیعی به دنیا آورند و از عوارض سزارین گریزان هستند. مزیت زایمان طبیعی به نسب سزارین چنین است که خونریزی کمتر و احتمال ابتلا به عفونت کمتر است. در صورتی که در زایمان سزارین هفت تا هشت لایه از شکم برش خورده و باز می شود که در نهایت پس از به دنیا آمدن نوزاد تمامی لایه ها بخیه زده خواهد شد و همین امر احتمال ایجاد چسبندگی و عفونت را افزایش خواهد داد.

ولی در زایمان طبیعی ما چنین عوارضی را نداریم و به دلیل آنکه زایمان به شکل یک روند فیزیولوژیک اتفاق می افتد برای مادر و جنین خطرات و عوارض کمتری را خواهد داشت.

توضیحات ویدیوی دکتر سعیده اسدی در مورد زایمان طبیعی و سزارین

مزایای زایمان طبیعی (زایمان از واژن)

از آنجایی که زایمان طبیعی اصولا بدون مداخله پزشک و طبق غریزه و فیزیولوژی بدن پیش می رود، مادر باردار احساس قدرت و اعتماد به نفس زیادی بیشتری دارد. برخی از مزایای زایمان طبیعی به شرح زیر است:

– امکان حضور همراه در اتاق زایمان
در برخی مراکز امکان حضور پدر یا همراه مادر در اتاق زایمان فراهم هست و این مزیت ارتباط اولیه ای بین نوزاد با همراه مادر ایجاد میکند.

– موفقیت بیشتر در شیردهی:
مطالعات نشان میدهد که تماس پوست به پوست بلافاصله بعد از تولد در زایمان طبیعی به مادران کمک میکند تا شیردهی آسان تری داشته باشند.

– توانایی حرکتی مادر
بسیاری از خانم ها در زایمان طبیعی توانایی حرکت کردن در روند زایمان را راهی برای کنار آمدن با درد می دانند. این حرکات شامل راه رفتن در سالن ها ، دوش گرفتن و انجام حرکات روی توپ ورزشی است، در روند زایمان طبیعی حرکت کردن به راحتی انجام می پذیرد و مادر احساس آرامتری دارد.

– هوشیاری مادر حین زایمان
از آنجایی که در روند زایمان طبیعی از داروها خبری نیست، مادر هوشیار بوده و به راحتی میتواند با زور زدن های به موقع در روند زایمان آسان موثر باشد.

– بهبودی سریع تر مادر بعد از زایمان
بعد از زایمان طبیعی مادر می تواند سریعتر از رختخواب خارج شده و راه برود، پیاده روی بعد از زایمان به بهبود شرایط مادر کمک می کند و پیاده روی به پیشگیری از ابتلا به یبوست که در زایمان بسیار شایع است کمک می کند.

– لاغری سریع تر بعد از زایمان
در زایمان طبیعی٬ بدن سریع تر به شکل ظاهر قبل از بارداری خود برمیگردد.

خطرات زایمان طبیعی

زایمان طبیعی نیز مانند هر مساله پزشکی دیگری میتواند دارای عوارض و خطراتی باشد، در اینجا به بخشی از این خطرات اشاره می کنیم:

– همه چیز را حس میکنید:
اکثر خانم ها می گویند که روند زایمان طبیعی بسیار دردناکتر از آن چیزی است که تصور میکردند، اما این را به یاد داشته باشید که در مشورت با پزشکتان هر زمان که احساس نیاز کنید می توانید از بی حسی اپیدورال استفاده کنید.

– گاهی زایمان٬ به شکل طبیعی پیش نمیرود:
در صورتی که در روند زایمان طبیعی اخلالی مانند افت ضربان قلب جنین، قطع شدن بند ناف یا سایر شرایط اضطراری رخ دهد ممکن است به بیهوشی عمومی نیاز باشد تا زایمان سزارین انجام شود.

– جلوگیری از فعالیتهای خطرزا
از آنجایی که زایمان طبیعی قابل پیش بینی مطلق نیست بهتر است در هفته های نزدیک به تولد بیشتر مراقب خودتان باشید، سعی کنید از رانندگی کردن اجتناب کنید، از بلند کردن اجسام سنگین بپرهیزید، برای هرچه کمتر شدن عوارض زایمان طبیعی بهتر است آمادگی های لازم را داشته باشید و انتخاب زایمان در بیمارستان یا مرکز پزشکی بهترین تصمیمی است که میتوانید برای زایمان طبیعی اتخاذ کنید.

خطرات پس از زایمان واژینال

به طور معمول زایمان طبیعی خطرات و مشکلات زیادی را به همراه نخواهد داشت اما در صورت آنکه علائمی همچون تب و لرز، خونریزی قبل از قاعدگی، قرمزی و التهاب نوک پستان ها، احساس درد در ناحیه تناسلی و زیر شکم داشتید حتما به پزشک خود اطلاع دهید و با او مشورت نمایید.

انجام چه عاملی از بروز عوارض زایمان طبیعی پیشگیری می کند؟

اما زایمان طبیعی هم احتمال دارد با عوارضی همراه باشد که به منظور کاهش عوارض زایمان فیزیولوژیک بیشترین توصیه انجام فعالیت های ورزشی است.

در واقع به زنان توصیه می شود قبل از بارداری ورزش کرده و بدن آماده و متناسبی داشته باشند. ورزش های لگن برای دختران جوان و زنان بسیار مناسب است و به همین ترتیب انجام فعالیت های ورزشی در طول بارداری ادامه پیدا می کند و سبب می گردد از ابتدا تا انتهای دوران بارداری وضعیت لگن و کشسانی عضلات مناسب باشد.

در نهایت بگوییم که انجام فعالیت های ورزشی در طول دوران بارداری سبب می شود تا زایمان راحت تر انجام شده و عوارض پس از زایمان به حداقل برسد.

افتادگی های واژن و رحم یا پرولاپس رحم، گشاد شدن ناحیه تناسلی و تمامی عوارض این چنینی که مرتبط با زایمان طبیعی است با انجام فعالیت های ورزشی قابل پیشگیری است.

آیا زایمان طبیعی برای همه مناسب است؟

برای این که بدانید کاندیدای مناسبی برای زایمان طبیعی هستید یا خیر بهتر است با پزشک مشورت کنید به خصوص اگر شرایط زیر را دارید:

  • بارداری شما یک قلویی است.
  • از حمایت کافی خانواده، دوستان و اطرافیان برخوردار هستید.
  • مشکل بیماری مزمن یا عوارض حاملگی نداشته اید.
  • در زمان بارداری در محدوده وزنی سالم قرار دارید، به طور منظم ورزش می کنید و تغذیه خوبی دارید
child birth m - زایمان طبیعی
پزشک معالج مادر باردار، هنگام زایمان بر اساس شرایط و وضعیت مادر نظر میدهد که چه زایمانی مناسب اوست

آمادگی برای زایمان طبیعی

اگر تصمیم دارید که حتما زایمان طبیعی داشته باشید در این قسمت برخی از اقدامات را برایتان شرح میدهیم که شما را برای یک زایمان طبیعی آماده میکند.

– با یک پزشک متخصص مشورت کنید، باید مطمئن باشید که تیم پزشکی خوبی دارید که شما را تا زمان زایمان همراهی میکنند، بهتر است رابطه خود را در تمام طول بارداری با تیم پزشکی حفظ کنید تا به خوبی با شرایط و خلق و خوی شما آشنا باشند. استفاده از مامای همراه گزینه خوبی است.

– اطلاعات مفید کسب کنید، بهتر است برای این که زایمان راحت تری داشته باشید از دوستان و افراد خانواده که در این مورد تجربه دارند مشورت کنید. در کلاس های آمادگی زایمان شرکت کنید و تکنیک های مربوط به زمان زایمان را به خوبی فرا بگیرید. با تمرین کردن این تکنیک ها می توانید خود را برای یک خاطره دلپذیر آماده کنید.

زمان زایمان طبیعی چگونه مشخص می گردد؟

زمان زایمان طبیعی را بدن انسان مشخص می کند و هیچ مداخله ای از جانب پزشک و مادر باردار اتفاق می افتد. لذا این حسن است که بدن طبیعی انسان است که ساعت فیزیولوژیک را مشخص می کند و می داند این جنین رسیده است و بایستی به دنیا آید در واقع آن ساعت به صدا در می آید و روند زایمان شروع می شود

توضیحات ویدیویی دکتر سعیده اسدی در مورد اقدامات قبل از بارداری

نکات مهم هنگام زایمان طبیعی

هنگامی که به لحظه تولد نزدیک می شوید دانستن و رعایت برخی نکات به شما کمک بسیاری می کند، این نکات شامل موارد زیر است:

– معمولا دردهای زایمانی با توقف همراه هستند، بهترین راه این است که زمان درد را مدیریت کنید.

– همیشه تجسم یک زایمان موفق را در ذهن خود تکرار کنید، این دقیقا کاری است که افراد موفق همیشه انجام میدهند و بارها صحنه پیروزی را در ذهن خود تداعی میکنند، شما هم بارها لحظه در آغوش گرفتن فرزند خود را در ذهن تداعی کنید و به قدرت مثبت اندیشی اعتقاد داشته باشید.

برای زایمان طبیعی خود را آماده کنید اما به یاد داشته باشید که شرایط هر شخص با دیگران متفاوت است، فقط به تولد یک فرزند سالم فکر کنید و انتخاب نهایی را به عهده پزشک بگذارید، اصرار نداشته باشید که تمام روند زایمان طبیعی طی شود و در صورت نیاز به دریافت اپیدورال و مسکن از این امکانات استفاده کنید، بهتر است با یک آمادگی جسمی و ذهنی کامل به فکر تولد نوزادتان باشید.

سوالات متداول درباره زایمان طبیعی

آیا درد زایمان طبیعی قابل تحمل است؟

بله، زایمان دردناک است اما قابل کنترل است.

زایمان از واژن یا زایمان واژینال چیست؟

همان زایمان طبیعی را گویند که کودک از طریق واژن به دنیا می آید.

عوارض زایمان طبیعی چیست؟

  • پارگی پرینه
  • صدمه به کف لگن
  • پرولاپس اندام لگن
  • درد مداوم پرینه یا ولور
  • پرولاپس بند ناف

آیا زایمان طبیعی امن تر است؟

به طور کلی زایمان طبیعی بسیار بی خطر است. اما زمانی که مادر توصیه ها و مراقبت های بهداشتی خود را نادیده بگیرد یا در صورت نیاز٬ مانع از مداخله پزشکی شود، ممکن است همه چیز مطابق برنامه ریزی پیش نرود و زایمان خطرناک شود. بنابرین مهم است که در صورت بروز خطر، پزشک متخصص زنان و یا ماما در کنار مادر و کودک وجود داشته باشد.

چگونه می توان درد زایمان طبیعی را کاهش داد؟

  • ماساژ و گرما
  • غوطه ور شدن در آب
  • حفظ آرامش
  • آروماتراپی
  • طب سوزنی

کلام آخر

متاسفانه امروزه بسیاری از افراد در مورد زایمان طبیعی حرف های را شنیده اند که همین امر سبب احساس ترس و نگرانی در آن ها شده است. در صورتی که اگر آگاهی افراد افزایش یابد متوجه می شوند زایمان طبیعی روشی ترسناکی نخواهد بود و به نسبت زایمان سزارین احساس ترس و عوارض بسیار کم خواهد بود.

در نهایت بگوییم، زایمان چه به صورت طبیعی یا سزارین بایستی تمامی اصول ایمنی رعایت شود و مادر بایستی با دکتر زنان در این خصوص که کدام روش زایمان برای او مناسب است مشورت نمایید. این نکته را بدانید که زایمان طبیعی به نسبت سزارین با عوارض و خطرات بسیار جزئی همراه است. اگر به دنبال بهترین دکتر زایمان طبیعی در تهران هستید به مطب دکتر سعیده اسدی متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ زیبایی زنان

در مطب دکتر سعیده اسدی، همواره تلاش می‌شود با تکیه بر دانش و مهارت بالا، بهترین روشهای درمانی، زیبایی و ترمیمی زنان به متقاضیان گرامی ارائه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شماره تماس با مطب

021-76700518

رزرو