دکتر سیده سعیده اسدی

تمایل جنسی پایین در بانوان: علل و درمان

این مقاله مورد تایید خانم دکتر اسدی می‌باشد

زمان مطالعه: 9 دقیقه

تمایل جنسی پایین در بانوان: علل و درمان

اگر بی‌علاقگی شما به رابطه جنسی ادامه‌دار باشد و باعث ناراحتی شخصی شود، ممکن است به بیماری خاصی با نام «اختلال علاقه/ برانگیختگی جنسی» مبتلا شوید. اما برای کمک گرفتن لازم نیست این تعریف پزشکی را رعایت کنید. در صورتی که میل جنسی کم یا کاهش میل جنسی، شما را آزار می‌دهد، تغییراتی در سبک زندگی و تکنیک‌های جنسی وجود دارد که ممکن است این وضعیت شما را بهبود ببخشد. برخی از داروها نیز می‌توانند نویدبخش برطرف کردن این مشکل باشند.

علل بروز مشکل تمایل جنسی پایین در بانوان

تمایل به رابطه جنسی، بر تعامل پیچیده بین عوامل بسیاری، مبتنی است که بر صمیمیت زوجین تأثیر می‌گذارد؛ عواملی از جمله بهزیستی جسمی و عاطفی، تجربیات، باورها، سبک زندگی و رابطه فعلی شما. اگر در هر یک از این زمینه‌ها مشکلی دارید، می‌تواند بر تمایل شما به رابطه جنسی تأثیر بگذارد.

علل فیزیکی

طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها؛ تغییرات فیزیکی و داروها، می‌توانند باعث تمایل جنسی پایین در بانوان شوند. از جمله:

  • مشکلات جنسی: اگر در حین رابطه جنسی، درد دارید یا نمی‌توانید به ارگاسم برسید، میل شما را به رابطه جنسی کاهش می‌دهد.
  • بیماری‌های پزشکی: بسیاری از بیماری‌های غیرجنسی می‌توانند بر میل جنسی تأثیر بگذارند؛ از جمله آرتریت، سرطان تخمدان، دیابت، فشار خون بالا، بیماری عروق کرونر و بیماری‌های عصبی.
  • مصرف برخی داروها: برخی از داروهای تجویزی، به ویژه داروهای ضد افسردگی به نام «مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین»، باعث تمایل جنسی پایین در بانوان می‌شوند.
  • سبک زندگی: یک لیوان شراب ممکن است در لحظه، تمایل جنسی شما را افزایش دهد؛ اما مصرف الکل بیش از حد می‌تواند در درازمدت بر میل جنسی شما تأثیر منفی بگذارد. در مورد مواد مخدر خیابانی هم همینطور است. همچنین، مصرف سیگار جریان خون را کاهش می‌دهد که ممکن است برانگیختگی جنسی را کسل کننده کند.
  • عمل جراحی: هر گونه جراحی مربوط به سینه‌ها یا دستگاه تناسلی زنانه می‌تواند بر روی تصویر بدن، عملکرد جنسی و تمایل به رابطه جنسی، تأثیر بگذارد.
  • خستگی: خستگی ناشی از مراقبت از کودکان خردسال یا والدین سالخورده می‌تواند منجر به تمایل جنسی پایین شود. خستگی ناشی از بیماری یا جراحی نیز می‌تواند در کاهش تمایل جنسی نقش داشته باشد.

تغییرات هورمونی

تغییرات در سطح هورمونی، ممکن است تمایل شما را به رابطه جنسی تغییر دهد. این تغییرات در طی برخی دوران‌ها بیشتر اتفاق می‌افتد. از جمله:

  • یائسگی: سطح استروژن در دوران گذار به یائسگی کاهش می‌یابد. این می‌تواند شما را کمتر به رابطه جنسی علاقه‌مند کند و باعث خشکی بافت‌های واژن و در نتیجه رابطه جنسی دردناک یا ناراحت کننده شود. اگرچه بسیاری از زنان هنوز رابطه جنسی رضایت‌بخشی در دوران یائسگی زودرس و بعد از آن دارند، برخی از آن‌ها در طول این تغییر هورمونی دچار تاخیر میل جنسی می‌شوند.
  • بارداری و شیردهی: تغییرات هورمونی در دوران بارداری، درست بعد از بچه‌دار شدن و در دوران شیردهی می‌تواند باعث بروز تمایل جنسی پایین در بانوان شود. خستگی، تغییرات در تصویر بدن، و فشارهای دوران بارداری یا مراقبت از نوزاد جدید نیز می‌تواند به تغییرات در میل جنسی شما منجر شود

low libido in women 02 - تمایل جنسی پایین در بانوان: علل و درمان

مشکلات روانی

وضعیت ذهنی شما می‌تواند بر میل جنسی شما تأثیر بگذارد. دلایل روانی زیادی برای بروز مشکل تمایل جنسی پایین در بانوان وجود دارند، که از جمله آنها، باید به موارد زیر اشاره کرد:

  • مشکلات سلامت روان، مانند اضطراب یا افسردگی
  • استرس، مانند استرس مالی یا استرس کاری
  • تصویر بدن ضعیف
  • عزت نفس پایین
  • سابقه سوء استفاده فیزیکی یا جنسی
  • تجربیات جنسی منفی قبلی

مسائل مربوط به رابطه

برای بسیاری از زنان، نزدیکی عاطفی، مقدمه‌ای ضروری برای صمیمیت جنسی است. بنابراین، وجود مشکلاتی در رابطه، می‌تواند عامل اصلی کاهش میل جنسی شما باشد. کاهش علاقه به رابطه جنسی، اغلب در نتیجه مسائل پایدار است، مسائلی از قبیل:

  • عدم ارتباط با همسر
  • درگیری‌ها یا دعواهای حل نشده
  • ارتباط ضعیف با نیازها و ترجیحات جنسی
  • مسائل مربوط به اعتماد

علائم تمایل جنسی پایین در بانوان

در صورتی که می‌خواهید کمتر با همسرتان رابطه جنسی داشته باشید، هیچ کدام از شما لزوماً خارج از هنجار افراد عادی جامعه عمل نخواهید کرد؛ اگرچه تفاوت‌های شما ممکن است باعث بروز ناراحتی و مشکلاتی در رابطه شود. به طور کلی، حتی اگر میل جنسی شما ضعیف‌تر از گذشته باشد هم، ممکن است رابطه جنسی شما قوی‌تر از همیشه گردد.

در کل، هیچ عدد جادویی‌ای برای تعریف تمایل جنسی پایین در بانوان وجود ندارد و شدت آن در بین زنان مختلف، متفاوت است. اما همه خانم‌هایی که به این مشکل دچار می‌شوند، ممکن است با برخی علائم و تغییرات خاص در بدن خود مواجه شوند. از جمله:

  • عدم علاقه به انجام هر نوع فعالیت جنسی، از جمله خودارضایی
  • هرگز یا به ندرت، تخیلات یا افکار جنسی دارید
  • نگران فقدان فعالیت جنسی یا تخیلات جنسی خود باشید

تشخیص بروز مشکل کاهش تمایل جنسی در بانوان

طبق تعریف، اگر اغلب در فکر انجام رابطه جنسی نباشید یا میل جنسی نداشته باشید، ممکن است به «اختلال میل جنسی کم‌فعال» مبتلا شده و فقدان این احساسات باعث ناراحتی در شما شده باشد. چه این مسئله با این تشخیص پزشکی مطابقت داشته باشد یا نه، پزشک می‌تواند دلایلی را که میل جنسی شما آنطور که می‌خواهید بالا نیست را، جستجو کند و راه‌هایی برای کمک به شما پیدا کند.

پزشک علاوه بر پرسیدن سوالاتی در مورد سابقه پزشکی و جنسی شما، ممکن است اقدام به انجام برخی اقدامات نماید. همچون:

  • معاینه لگن را انجام دهد: در طول معاینه لگن، پزشک می‌تواند نشانه‌هایی از تغییرات فیزیکی را که منجر به کاهش میل جنسی می‌شوند، مانند نازک شدن بافت‌های تناسلی، خشکی واژن یا لکه‌های محرک درد را بررسی کند.
  • انجام تست را توصیه کند: ممکن است پزشک آزمایش خون را برای بررسی سطوح هورمونی و بررسی مشکلات تیروئید، دیابت، کلسترول بالا و اختلالات کبدی تجویز کند.
  • شما را به متخصص ارجاع دهد: یک مشاور متخصص یا یک درمانگر جنسی ممکن است بتواند عوامل عاطفی و رابطه‌ای را که می‌تواند باعث بروز مشکل تمایل جنسی پایین در بانوان شود، بهتر ارزیابی کند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه از تمایل پایین خود به رابطه جنسی نگران هستید، با پزشک صحبت کنید. راه‌حل این مشکل می‌تواند به سادگی تغییر دارویی باشد که مصرف می‌کنید و یا بهبود شرایط مزمن پزشکی مانند فشار خون بالا یا دیابت باشد. تنها کافیست به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نموده و مشکل خود را با ایشان در میان بگذارید. پس از آن، زیر نظر پزشک اقدام به برطرف و درمان کردن این مشکل نمایید.

انواع روش‌های درمان تمایل جنسی پایین در بانوان

اکثر زنان از یک رویکرد درمانی، با هدف قرار دادن علت‌های متعددی که منجر به بروز این وضعیت می‌شوند، سود می‌برند. توصیه‌ها ممکن است شامل آموزش جنسی، مشاوره و گاهی اوقات، دارودرمانی و هورمون درمانی باشد.

آموزش و مشاوره جنسی

صحبت با یک درمانگر جنسی یا مشاور ماهر در رسیدگی به نگرانی‌های جنسی، می‌تواند به درمان مشکل تمایل جنسی پایین در بانوان کمک کند. درمان اغلب شامل آموزش در مورد پاسخ جنسی و تکنیک‌ها می‌شود. احتمالاً درمانگر یا مشاور به شما توصیه‌هایی برای خواندن مطالب یا تمرینات زوجین ارائه می‌دهد.

داروها

پزشک شما می‌خواهد داروهایی را که در حال حاضر مصرف می‌کنید، بررسی کند تا ببیند «آیا هر یک از آن‌ها باعث ایجاد عوارض جانبی جنسی می‌شوند یا خیر». به عنوان مثال، داروهای ضد افسردگی مانند پاروکستین (پاکسیل) و فلوکستین (پروزاک، سارافم)، ممکن است میل جنسی را کاهش دهند.

در کنار مشاوره، پزشک ممکن است دارویی برای تقویت میل جنسی شما تجویز کند. گزینه‌های تأیید شده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای زنان قبل از یائسگی، عبارتند از:

  • فلیبانسرین (Addyi): قرصی است که یک بار در روز هنگام خواب مصرف می‌کنید. عوارض جانبی آن شامل فشار خون پایین، سرگیجه، حالت تهوع و خستگی است. نوشیدن الکل یا مصرف فلوکونازول (دیفلوکان)، یک نوع داروی رایج برای درمان عفونت‌های قارچی واژن، می‌تواند این عوارض جانبی را بدتر کند.
  • برملانوتید (Vyleesi): به صورت تزریقی است که به خودتان در زیر پوست شکم یا ران، قبل از فعالیت جنسی پیش‌بینی شده تزریق می‌کنید. برخی از خانم‌ها حالت تهوع را تجربه می‌کنند که در اولین نوبت تزریق، شایع‌تر است؛ اما در تزریق نوبت دوم، شدت این عارضه کمتر می‌شود. سایر عوارض جانبی شامل استفراغ، برافروختگی، سردرد و واکنش پوستی در محل تزریق است.

بهتر است بدانید که این داروها برای استفاده در زنان یائسه، مورد تأیید سازمان غذا و دارو نیستند.

هورمون درمانی

خشکی یا کوچک شدن واژن، یکی از نشانه‌های بارز «سندرم تناسلی ادراری یائسگی»، ممکن است رابطه جنسی را ناراحت کننده کند و به نوبه خود، میل جنسی شما را کاهش دهد. برخی از داروهای هورمونی که هدفشان از بین بردن علائم سندرم تناسلی ادراری یائسگی است، می‌تواند به راحت‌تر کردن رابطه جنسی کمک کند. و راحت‌تر بودن در حین رابطه جنسی، ممکن است میل جنسی شما را بهبود ببخشد. هورمون درمانی‌های احتمالی، عبارتند از:

  • استروژن: استروژن به اشکال مختلف از جمله قرص، چسب، اسپری و ژل موجود است. دوزهای کمتری از استروژن در کرم‌های واژینال و شیاف یا حلقه آهسته رهش یافت می‌شود. پزشک می‌تواند به شما در درک خطرات و مزایای هر شکل از آن‌ها، کمک کند. در هر صورت، استروژن عملکرد جنسی مرتبط با اختلال میل جنسی کم‌فعال را بهبود نمی‌بخشد.
  • تستوسترون: هورمون مردانه تستوسترون، نقش مهمی در عملکرد جنسی زنان ایفا می‌کند؛ حتی اگر تستوسترون در زنان به مقدار بسیار کمتری وجود دارد. تستوسترون توسط سازمان غذا و دارو برای اختلال عملکرد جنسی در زنان تأیید نشده است؛ اما گاهی اوقات برای کمک به درمان کاهش میل جنسی، آن را تجویز می‌کنند. استفاده از تستوسترون در زنان بحث برانگیز است. مصرف آن می‌تواند باعث آکنه، موهای زائد بدن و تغییرات خلق و خو یا شخصیت شود.
  • پراسترون (Intrarosa): این وسیله درمانی، هورمون آندروسترون را مستقیماً به واژن می‌رساند تا به کاهش درد در حین رابطه جنسی، کمک کند. شما از این دارو می‌توانید هر شب، جهت کاهش علائم خشکی متوسط تا شدید واژن مرتبط با سندرم تناسلی ادراری یائسگی استفاده کنید.
  • اوسپمیفن (Osphena): مصرف روزانه این قرص می‌تواند به تسکین علائم جنسی دردناک در زنان مبتلا به سندرم تناسلی ادراری یائسگی متوسط تا شدید، کمک کند. این دارو برای زنانی که سرطان سینه داشته‌اند یا در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستند، تأیید نشده است.

درمان‌های خانگی مشکل تمایل جنسی پایین در بانوان

تغییرات سبک زندگی سالم می‌تواند تفاوت زیادی در تمایل شما به رابطه جنسی به وجود آورد. این تغییرات به نوعی می‌توانند روش‌های خانگی برای درمان مشکل کاهش تمایل جنسی در بانوان باشند. از این رو افرادی که این فعالیت‌ها را انجام می‌دهند، کمتر دچار این اختلال خواهند شد:

ورزش کردن: تمرینات هوازی منظم و تمرینات قدرتی می‌تواند استقامت شما را افزایش دهد، تصویر بدن شما را بهبود بخشد، خلق و خوی شما را بهبود بخشد و در نتیجه، میل جنسی شما را افزایش دهد.

با استرس کمتری مواجه شدن: یافتن راهی بهتر برای مقابله با استرس کاری، استرس مالی و مشکلات روزانه می‌تواند میل جنسی شما را افزایش دهد.

با همسر خود ارتباط برقرار کردن: زوج‌هایی که یاد می‌گیرند به شیوه‌ای روشن و صادقانه با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، معمولاً ارتباط عاطفی قوی‌تری دارند که می‌تواند به رابطه جنسی بهتر منجر شود. برقراری ارتباط کلامی در رابطه جنسی نیز مهم است؛ صحبت در مورد علاقه‌مندی و ناپسندی‌های جنسی که دارید، می‌تواند زمینه را برای صمیمیت جنسی بیشتر فراهم کند.

زمانی را برای رابطه جنسی در نظر گرفتن: برنامه‌ریزی برای رابطه جنسی در تقویم، ممکن است ساختگی و خسته کننده به نظر برسد؛ اما اولویت دادن به صمیمیت بیشتر، می‌تواند به افزایش میل جنسی شما کمک کند.

کمی چاشنی به زندگی جنسی خود اضافه کردن: موقعیت‌های جنسی متفاوت، زمان متفاوتی از روز یا مکان متفاوتی را برای رابطه جنسی، امتحان کنید. از همسر خود بخواهید که زمان بیشتری را به انجام پیش‌بازی اختصاص دهد.

عادت‌های بد را کنار گذاشتن: سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر غیرقانونی و الکل زیاد، همگی می‌توانند میل جنسی شما را کاهش دهند. کنار گذاشتن این عادت‌های بد، ممکن است به تقویت میل جنسی و بهبود سلامت کلی شما کمک کند.

جمع‌بندی

مشکل تمایل جنسی پایین، می‌تواند برای شما و همسرتان بسیار سخت باشد؛ طبیعی است که احساس ناامیدی یا غمگینی کنید. در عین حال، میل جنسی پایین می‌تواند باعث شود که همسر شما احساس طرد شدن کند که این خود، می‌تواند منجر به درگیری و نزاع شود. در نهایت، این نوع آشفتگی در روابط می‌تواند تمایل به رابطه جنسی را به میزان بیشتری کاهش دهد. شاید یادآوری این نکته مفید باشد که نوسانات میل جنسی، بخشی طبیعی از هر رابطه و هر مرحله از زندگی است.

سعی کنید تمام توجه خود را روی رابطه جنسی متمرکز نکنید؛ در عوض، مدتی را صرف پرورش خود و رابطه‌تان کنید. به پیاده‌روی طولانی بروید. کمی بیشتر بخوابید. قبل از اینکه از در بیرون بروید، همسر خود را برای خداحافظی ببوسید. در رستوران مورد علاقه خود، یک قرار ملاقات بگذارید. احساس خوب نسبت به خود و همسرتان، در واقع می‌تواند بهترین پیش‌بازی باشد. بدون تردید توجه به این توصیه‌ها، می‌تواند مشکل تمایل جنسی پایین در بانوان را در کوتاه‌ترین زمان ممکن برطرف سازد.

اگر با انجام این اقدامات باز هم موفق نشدید تمایل جنسی پایین را در خود درمان کنید، لازم است حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید. ایشان با انجام بررسی‌های لازم، بهترین تکنیک را برای برطرف کردن این مشکل به شما پیشنهاد خواهد نمود.

سوال‌های متداول

  1. چه کسی می‌تواند تمایل جنسی پایین در بانوان را درمان کند؟

پزشک ممکن است شما را به کسانی که در درمان این مشکل تخصص دارند ارجاع دهد. آن‌ها ممکن است متخصصان مختلفی را توصیه کنند؛ از درمانگرهای جنسی گرفته تا متخصصان سلامت روان. گاهی اوقات، درمان شامل یک تیم بین‌رشته‌ای می‌شود که می‌تواند عوامل احتمالی کمک کننده را بررسی کند.

  1. چه داروهایی جهت درمان تمایل جنسی پایین در بانوان، موجود است؟

چندین دارو برای درمان این اختلال وجود دارد. درمان‌های هورمونی شامل استروژن درمانی است که می‌تواند به صورت قرص، ژل یا کرم تجویز شود. پزشکان ممکن است گاهی اوقات پروژسترون را نیز تجویز کنند. سازمان غذا و دارو نیز، دو نوع درمان تجویزی، از قبیل یک داروی خوراکی به نام فلیبانسرین (Addyi)، و یک داروی خودتزریقی به نام برملانوتید (Vyleesi) را به طور خاص، جهت درمان کاهش میل جنسی در زنان یائسه تأیید کرده است.

  1. برخی از درمان‌های خانگی برای تمایل جنسی پایین در بانوان چیست؟

چندین درمان وجود دارد که می‌توانید در خانه، برای درمان تمایل جنسی پایین خود انجام دهید. اغلب این درمان‌ها، حول محور ورزش، کاهش استرس، صادق بودن بیشتر با همسرتان، کنترل استرس و امتحان کردن موقعیت‌های مختلف در رابطه جنسی، می‌چرخند.

  1. بهبود تمایل جنسی پایین در بانوان، چقدر زمان می‌برد؟

برای برخی از زنان، مشاهده تغییرات در میل جنسی، ممکن است زمان زیادی ببرد. حتی امکان دارد لازم باشد روش‌های مختلفی را برای درمان تمایل جنسی پایین خود امتحان کنید تا مشخص شود که چه چیزی برای شما مؤثرتر است. این زمان می‌تواند از یک ماه تا یک سال، متغیر باشد. شما باید همیشه با پزشک خود مشورت کنید و در مورد پیشرفت خود صادق باشید.

  1. چه زمان‌هایی باید با پزشک، در مورد درمان، پیگیری داشته باشیم؟

مهم است که با پزشک خود، در مورد درمان تمایل جنسی پایین، پیگیری‌های بعدی را داشته باشید. پزشک ممکن است زمان‌های مختلفی (از ماهی یکبار تا شش ماه یکبار و حتی بیشتر) را، برای پیگیری درمان تمایل جنسی پایین، درخواست کند. جهت درمان تمایل جنسی پایین در بانوان، این پیگیری‌ها می‌تواند به شما و پزشکتان کمک کند تا تشخیص دهید کدام یک از این درمان‌ها مؤثر هستند و کدام یک از آن‌ها مؤثر نیستند.

منابع

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/symptoms-causes/syc-20374554

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-sex-drive-in-women/diagnosis-treatment/drc-20374561

https://www.healthline.com/health/treating-hsdd/doctor-discussion-guide

متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ زیبایی زنان

در مطب دکتر سعیده اسدی، همواره تلاش می‌شود با تکیه بر دانش و مهارت بالا، بهترین روشهای درمانی، زیبایی و ترمیمی زنان به متقاضیان گرامی ارائه شود.

دیگر مقالات این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *