دکتر سیده سعیده اسدی

انواع سرطانهای ناشی از ویروس HPV

این مقاله مورد تایید خانم دکتر اسدی می‌باشد

زمان مطالعه: 6 دقیقه

آیا ویروس HPV باعث ایجاد سرطان میشود؟

در این مقاله قصد داریم درباره انواع سرطانهای ناشی از ویروس HPV صحبت کنیم. زگیل های تناسلی بدخیم یا سرطانی معمولا توسط انواع پر خطر ویروس HPV به وجود می آیند. در این مطلب به بررسی ارتباط این ویروس و انواع بدخیمی های مرتبط با آن که منجر به ایجاد سرطان میشود پرداخته می شود. آیا ویروس HPV میتواند موجب بروز سرطان شود؟ در جواب این سوال باید بگوییم بلی، ویروس HPV و سرطان با یکدیگر ارتباط دارند. برخی انواع ویروس پاپیلومای انسانی می توانند به بروز سرطان منجر شوند. با این حال، دچار شدن به این ویروس الزاما به معنای ابتلای قطعی به سرطان نیست.

ویدیو دکتر سعیده اسدی در خصوص ویروس اچ پی وی

انواع سرطانهای ناشی از ویروس HPV

ویروس HPV یک عفونت منتقل شونده جنسی و بسیار شایع است. تقریبا تمامی افرادی که از نظر جنسی فعال هستند در دوره ای از مدت زندگی خود به این ویروس مبتلا می شوند. اغلب اوقات، این ویروس ظرف مدت 2 سال به صورت خود به خود از بین رفته و سبب بروز مشکلات جدی نمی شود. با این حال، گاهی اوقات می تواند سبب ایجاد بدخیمی های زیر نیز شود.

برخی از سرطان های ناشی از این ویروس به شرح زیر است:

  1. سرطان مقعد
  2. سرطان دهانه رحم
  3. سرطان دهانی حلقی
  4. سرطان آلت تناسلی مردانه
  5. سرطان واژن
  6. سرطان ناحیه فرج

در ادامه به توضیح هریک میپردازیم.

۱- سرطان مقعد

ویروس HPV می تواند سبب بروز سرطان مقعد در زنان و مردان شود. این نوع سرطان در مردان همجنس گرا و مبتلایان به ویروس ایدز شیوع بیشتری دارد. انجام متداول آزمایش های غربالگری سرطان مقعد معمولا برای همه افراد توصیه نمی شوند. با این حال، برخی متخصصان برای افرادی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند انجام آزمایش سیتولوژی را توصیه می کنند.

آزمایش سیتولوژی به دلیل داشتن شباهت بسیار با پاپ اسمیر دهانه رحم، معمولا با تست پاپ اسمیر مقعدی نیز شناخته می شود. افراد پر خطر شامل مردان همجنس گرا، زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم یا فرج، مبتلایان به ویروس ایدز و افراد دریافت کننده عضو می شوند.

۲- سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم رایج ترین سرطان مرتبط با HPV در میان زنان است. تقریبا تمامی موارد این سرطان ناشی از این ویروس هستند. با استفاده از غربالگری های متداول می توان سرطان دهانه رحم را به صورت زودهنگام تشخیص داده و حتی از بروز آن پیشگیری کرد. آزمایش پاپ اسمیر تغییراتی را جستجو می کند که ویروس HPV در سلول های دهانه رحم به وجود آورده است.

آزمایش HPV نیز حضور این ویروس در بدن را بررسی می کند. سرطان دهانه رحم با استفاده از واکسن ها و آزمایش های غربالگری متداول قابل پیشگیری است. بیش از نیمی از زنان مبتلا به این سرطان در ایالات متحده آمریکا آزمایش پاپ اسمیر را به ندرت انجام داده یا به طور کلی انجام نداده بودند.

اگر قبل از فعالیت جنسی واکسن گارداسیل استفاده شود میتواند جلوی ابتلا به ویروس HPV را بگیرد.

Prevention of cancers caused by the HPV virus - آیا ویروس HPV باعث ایجاد سرطان میشود؟
سرطان دهانه رحم رایج ترین سرطان مرتبط با HPV در میان زنان است، یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV، واکسن گارداسیل است

۳- سرطان دهانی حلقی

در برخی سرطان های دهانی حلقی مردان و زنان ویروس HPV نیز یافت می شود. اغلب سرطان هایی که در پشت حلق از جمله لوزه ها و قاعده زبان یافت می شوند با ویروس HPV ارتباط دارند. این موارد رایج ترین سرطان های مرتبط با ویروس HPV در مردان هستند.

در حال حاضر، هیچ آزمایش غربالگری استانداردی برای شناسایی زود هنگام این سرطان ها وجود ندارد. با این حال، بسیاری از افراد این سرطان ها را در هنگام معاینه شدن توسط پزشک، دندانپزشک، متخصص بهداشت دهان یا معاینه شخصی شناسایی می کنند.

۴- سرطان آلت تناسلی مردانه

ویروس HPV در مردان می تواند سبب بروز سرطان آلت تناسلی مردانه شود. این نوع سرطان در مبتلایان به ویروس ایدز و مردان همجنس گرا شیوع بیشتری دارد. هیچ آزمایش استانداردی برای تشخیص اولیه سرطان آلت تناسلی وجود ندارد. از آنجایی که تمامی سرطان های آلت تناسلی مردانه از زیر پوست آلت شروع می شوند می توانند به صورت زود هنگام تشخیص داده شوند.

۵- سرطان واژن

اغلب موارد سرطان ناشی از ویروس HPV هستند. بسیاری از تغییرات پیش سرطانی در سلول های واژن در اثر ویروس HPV بوده و امکان دارد چندین سال قبل از تبدیل شدن به سرطان وجود داشته باشند.

این تغییرات پیش سرطانی را گاهی اوقات می توان با آزمون پاپ اسمیر نیز شناسایی کرد. این تغییرات در صورت یافته شدن قابل درمان بوده و می توان سرطان را قبل از شروع متوقف کرد.

۶- سرطان ناحیه فرج

یکی از انواع سرطانهای ناشی از ویروس HPV، سرطان ناحیه فرج است. ویروس HPV می تواند سبب ایجاد سرطان در ناحیه بیرونی اندام تناسلی زنانه شود. شیوع این نوع سرطان نسبت به سرطان دهانه رحم بسیار کمتر است. در حال حاضر، به جز معاینه فیزیکی هیچ آزمایش غربالگری استانداردی برای سرطان فرج وجود ندارد.

افراد باید بدانند که روش هایی برای کاهش احتمال ابتلا به انواع سرطان زای ویروس HPV وجود دارد. دریافت واکسن HPV و داشتن رابطه جنسی ایمن می تواند به پیشگیری از ابتلا به این نوع سرطان ها جلوگیری کند. با استفاده از کاندوم یا محافظ دهانی در هر بار رابطه جنسی دهانی، مقعدی یا واژنی می توان از داشتن رابطه ای ایمن تر اطمینان یافت.

ویروس HPV چگونه سبب بروز سرطان می شود؟

این ویروس دارای بیش از 200 نوع مختلف است که بسیاری از آن ها کاملا بی خطر بوده و به صورت خود به خود از بین می روند. با این حال، 13 نوع از این ویروس می توانند به بروز سرطان دهانه رحم منجر شوند.

یک مورد از این انواع نیز می تواند به سرطان های حلق، مقعد، فرج، واژن و آلت تناسلی منجر شود. انواع ویروس HPV که دارای توانایی سرطان زایی هستند، انواع پر خطر HPV نامیده می شوند.

دیگر انواع ویروس HPV می توانند سبب بروز زگیل هایی همچون تشخیص زگیل تناسلی شوند. این موارد نیز انواع کم خطر HPV نامیده شده و به سرطان منجر نمی شوند.

اغلب افراد مبتلا به این ویروس، از ابتلای خود خبر ندارند زیرا معمولا علائمی وجود ندارد. اغلب اوقات، سیستم ایمنی بدن به صورت طبیعی یک عفونت HPV را ظرف مدت 2 سال از بدن خارج می کند. با این وجود، گاهی اوقات سیستم ایمنی توانایی مقابله با HPV پر خطر را نداشته و عفونت در بدن باقی می ماند.

هنگامی که انواع پر خطر HPV از بین نمی روند، این ویروس ها می توانند سلول های دهانه رحم، دهان و حلق، مقعد، آلت تناسلی مردانه یا واژن را به خود آلوده کنند.

عفونت های HPV سلول های طبیعی را به سلول هایی غیر طبیعی به نام (سلول های پیش سرطانی) تبدیل می کنند. این سلول های پیش سرطانی در صورت برداشته نشدن، رشد کرده و به سرطان تبدیل می شوند.

The relationship between HPV and cancer - آیا ویروس HPV باعث ایجاد سرطان میشود؟
دو سرطان رایج ناشی از ویروس HPV سرطان های حلق و دهانه رحم هستند. دیگر انواع سرطانهای مرتبط با این ویروس شیوع بسیار کمتری دارند

آیا من در خطر ابتلا به سرطان های مرتبط با HPV هستم؟

ویروس HPV یک عفونت منتقل شونده جنسی و بسیار شایع است که به آسانی می تواند در حین فعالیت جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل شود. به همین دلیل، تمامی افرادی که تا به حال با فردی دیگر رابطه جنسی داشته اند در معرض خطر ابتلا به این ویروس و سرطان های مرتبط با آن قرار گرفته اند. افراد با تماس دادن فرج، واژن، مقعد، آلت تناسلی مردانه یا دهان خود به ناحیه تناسلی فرد مبتلا به این ویروس میشوند.

علاوه بر این موارد، تماس پوست به پوست نیز می تواند راهی برای انتقال این عفونت باشد. این گفته یعنی حتی در صورت خارج نشدن مایع منی یا وارد نشدن آلت تناسلی مردانه به واژن، مقعد یا دهان باز هم امکان انتقال ویروس وجود دارد.

در این مقاله درباره انواع سرطانهای ناشی از ویروس HPV صحبت کردیم. ابتلا به ویروس HPV الزاما به معنای ابتلا به سرطان در آینده نیست. اغلب عفونت های HPV به صورت خود به خود از بین رفته و هیچ گونه آسیبی ایجاد نمی کنند. با این حال، افراد باید با اقداماتی پیشگیرانه از ابتلا به ویروس HPV تا حد امکان از سلامت خود و دیگران محافظت کنند.

سوالات متداول

سرطان HPV یا سرطان اچ پی وی چیست؟

اگر بگوییم انواع سرطانهای ناشی از ویروس HPV درست تر است. در همین مطلب ما به 6 سرطان ناشی از ویروس اچ پی وی اشاره کردیم. اگر دنبال مطلبی برای سرطان ناشی از ویروس اچ پی وی هستید پیشنهاد میکنیم این مطلب را کامل بخوانید.

برگرفته از:

https://www.cancer.org/
https://www.plannedparenthood.org/

متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ زیبایی زنان

در مطب دکتر سعیده اسدی، همواره تلاش می‌شود با تکیه بر دانش و مهارت بالا، بهترین روشهای درمانی، زیبایی و ترمیمی زنان به متقاضیان گرامی ارائه شود.

دیگر مقالات این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *