دکتر سیده سعیده اسدی

آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی

این مقاله مورد تایید خانم دکتر اسدی می‌باشد

زمان مطالعه: 4 دقیقه

آزمایش بیماری های مقاربتی

آزمایش بیماری های مقاربتی تستی ضروری است که به جلوگیری از گسترش بیماری‌های مقاربتی (STD) و درمان آن کمک می‌کند. همه افرادی که از لحاظ جنسی فعال هستند برای مراقبت از سلامت جنسی خود باید حداقل سالی یکبار این آزمایش را انجام دهند.
اگر فکر می‌کنید شما یا شریک جنسی‌تان دچار یک بیماری مقاربتی شده‌اید، مهم است که فعالیت جنسی را متوقف کرده و به دنبال درمان باشید. در این مقاله قصد داریم بیماری‌های مقاربتی رایج و انواع تست‌های تشخیصی مربوط به آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. پس با ما همراه باشید.

بیماری مقاربتی چیست؟

بیماری‌های مقاربتی(STD) عفونت‌هایی هستند که از طریق فعالیت جنسی و تماس پوستی منتقل می‌شوند. این بیماری‌ها که با اصطلاح (STI) نیز شناخته می‌شوند، توسط باکتری‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها به‌وجود می‌آیند. طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) از هر 5 نفر، 1 نفر در ایالات متحده دارای بیماری مقاربتی است. تقریبا نیمی از افرادی که دچار بیماری‌های مقاربتی می‌شوند، در رده سنی 14 تا 24 سال قرار می‌گیرند.

از نشانه‌های بیماری‌های مقاربتی در مردان می‌توان به احساس درد در حین ادرار و رابطه جنسی، خونریزی و ورم بیضه‌ها اشاره کرد. بیماری‌های مقاربتی در زنان نیز خود را با علائمی مانند مشاهده خون در ادرار و خارش ناحیه تناسلی نمایان می‌سازد.

آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی می‌تواند به پیشگیری از عوارض و انتقال بیماری های مقاربتی کمک کند.

بیشتر بخوانید: آیا می‌توانم HPV بدون علامت داشته باشم؟ (اچ پی وی بدون زگیل)

چرا آزمایش بیماری های مقاربتی مهم است؟

بسیاری از افراد پس از مشاهده علائم بیماری‌های مقاربتی، برای انجام تست‌های تشخیصی اقدام می‌کنند. اما، برخی از بیماری‌های مقاربتی مانند کلامیدیا ممکن است علائمی نداشته باشند. به همین دلیل مهم است که آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی را یک یا دو بار در سال انجام دهید.

از‌طرف‌دیگر برخی بیماری‌های مقاربتی در صورت عدم درمان می‌توانند منجر به مشکلات سلامتی طولانی مدت مانند ناباروری و یا برخی سرطان‌ها شوند. بنابراین، تشخیص و درمان به موقع می‌تواند به پیشگیری از عوارض و انتقال بیماری کمک کند.

چه کسانی باید آزمایش بیماری های مقاربتی را انجام دهند؟

همه افراد بزرگسالی که فعالیت جنسی دارند، حداقل یک بار در سال باید آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی را انجام دهند. با‌این‌حال، هر فردی ممکن است به آزمایش متفاوتی نیاز داشته باشد و تعیین آزمایش مناسب به عهده پزشک است. خانم‌های باردار نیز باید برخی از تست‌های STD مربوط به بیماری‌هایی مانند HIV، سوزاک و هپاتیت را در طول بارداری خود انجام دهند.

انواع آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی

بیش از 20 نوع بیماری مقاربتی شناخته شده وجود دارد. با‌این‌حال، تعداد انگشت شماری از بیماری‌های مقاربتی(STD) رایج هستند که باید در اولویت تشخیص قرار بگیرند. برخی از بیماری‌های مقاربتی رایج که باید مورد آزمایش قرار بگیرند شامل سوزاک، کلامیدیا، تریکومونیازیس، هپاتیت، ایدز، سیفلیس و تبخال است. در ادامه به توضیح رایج‌ترین انواع آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی می‌پردازیم.

بیشتر بخوانید: تشخیص زگیل تناسلی در خانه

1. آزمایش خون یا ادرار (Blood or urine test)

اکثر آزمایش‌های خون و ادرار عفونت‌های باکتریایی یا ویروسی از جمله HIV، سوزاک، کلامیدیا و سیفلیس را بررسی می‌کنند. هرچند ممکن است این تست‌‌ها زیاد دقیق نباشند؛ زیرا اکثر بیماری‌های مقاربتی بلافاصله پس از ابتلای فرد به آن، در نتایج غربالگری ظاهر نمی‌شوند.

2. آزمایش پاپ اسمیر (Pap smear)

زنانی که اغلب به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مبتلا می‌شوند، در معرض خطر سرطان دهانه رحم هستند. آزمایش پاپ اسمیر یک ابزار موثر برای تشخیص این ویروس است. برای تشخیص دقیق‌تر نوع عفونت بسته به نتایج پاپ اسمیر، پزشک آزمایش HPV یا سونوگرافی را تجویز می‌کند.

3. آزمایش نمونه های مایع (Swab test)

در بیماران مبتلا به تبخال تناسلی، پزشکان ممکن است آزمایش نمونه مایع را برای تعیین نوع STD تجویز کنند. این آزمایش شامل استفاده از سواب‌های واژن، مجرای ادرار یا دهانه رحم برای تشخیص بیماری‌های مقاربتی است.

4. معاینات فیزیکی

در بیمارانی که علائم مشخصی دارند، انجام یک سری معاینات فیزیکی می‌تواند به تشخیص بیماری کمک کند. این نوع تست‌‌های آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به تبخال و زگیل تناسلی رایج است. بنابراین، اگر متوجه زخم‌ یا بثورات در ناحیه تناسلی خود شدید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.

جدول زیر برخی از انواع بیماری‌های مقاربتی  و آزمایش‌های تشخیصی مربوط به آن را ارائه می‌دهد.

نام بیماری مقاربتی نوع تست آزمایشگاهی مربوط به این بیماری
کلامیدیا (Chlamydia) تست ادرار (Urine test) – آزمایش سواب (Swab test)
سوزاک (Gonorrhea) تست ادرار (Urine test) – آزمایش سواب (Swab test)
ایدز (HIV) آزمایش خون (Blood test)
سیفلیس (Syphilis) آزمایش خون (Blood test) – آزمایش سواب از زخم های تناسلی (Swab test from genital sores)
هپاتیت (Hepatitis) آزمایش خون (Blood test)
تبخال تناسلی (Genital herpes) آزمایش خون (Blood test) – آزمایش سواب (Swab test)
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) آزمایش پاپ اسمیر (Pap smear) – آزمایش HPV

بیشتر بخوانید: فرق تبخال تناسلی با زگیل تناسلی در چیست؟ (فرق hpv با hsv)

چگونه از ابتلا به بیماری های مقاربتی جلوگیری کنیم؟

مهمترین راه برای پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی این است که بیش از یک شریک جنسی نداشته باشید. از‌طرف‌دیگر تا زمانی‌که آزمایش بیماری های مقاربتی قبل از ازدواج را انجام نداده‌اید، از برقراری رابطه جنسی با نامزدتان خودداری کنید.
انجام آزمایش‌ تشخیص بیماری های مقاربتی و استفاده از کاندوم نیز در جلوگیری از ابتلا و انتقال بیماری‌های مقاربتی بسیار مهم است. اما، در برخی مواقع این روش‌ها ممکن است موثر واقع نشود. بنابراین، از روش‌های دیگری مانند واکسیناسیون برای پیشگیری از بیماری‌های از مقاربتی در جوانان استفاده می‌شود.

هزینه آزمایش های مقاربتی چقدر است؟

هزینه آزمایش STD بسته به عواملی مانند نوع عفونت، آزمایش مورد استفاده و کلینیکی که مراجعه می‌کنید متفاوت است. از طرفی اگر شما بیمه درمانی داشته باشید، شرکت بیمه بخشی از هزینه‌های شما را پرداخت می‌کند. پس در این مقاله درباره آزمایش تشخیص بیماری های مقاربتی صحبت کردیم.

متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ زیبایی زنان

در مطب دکتر سعیده اسدی، همواره تلاش می‌شود با تکیه بر دانش و مهارت بالا، بهترین روشهای درمانی، زیبایی و ترمیمی زنان به متقاضیان گرامی ارائه شود.

دیگر مقالات این دسته بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *