آنچه در این مقاله میخوانید علت لکه بینی بین قاعدگیانواع لکه بینی بین قاعدگیتشخیص لکه بینی بین دو سیکل ماهانهدرمان لکه بینی بین دو قاعدگیپیشگیری از لکه بینی بین دو قاعدگی یکی از مشکلات شایعی که در خانمها رایج است لکه بینی بین قاعدگی هاست. خونریزی از واژن، پس از پایان یک دوره قاعدگی یا […]
یکی از مشکلات شایعی که در خانمها رایج است لکه بینی بین قاعدگی هاست. خونریزی از واژن، پس از پایان یک دوره قاعدگی یا پیش از آغاز دوره بعدی، لکه بینی نامیده می شود. لکه بینی در طول یک دوره قاعدگی معمولا نگران کننده نیست، حتی اگر لکه بینی مربوط به هیچ بیماری نباشد، هیچ دلیلی برای تحمل کردن آن قبل از هر قاعدگی وجود ندارد و بهتر است برای تشخیص دقیق و درمان لکه بینی بین قاعدگی ها به پزشک متخصص مراجعه کنید. خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی ها میتواند یک زنگ هشدار باشد، این لکه بینی ممکن است در حد مشاهده یک یا دو لکه خون روی لباس زیر یا دستمال دستشویی باشد و یا از نظر شدت خونریزی به قاعدگی شباهت داشته باشد. ما در این مقاله از روشهای پیشگیری و درمان لکه بینی بین قاعدگی ها صحبت خواهیم کرد.
خونریزیهای عادی قاعدگی معمولاً ۵ تا ۷ روز به طول میانجامد. چرخه قاعدگی نیز معمولاً ۲۸ روزه است که با یک بازه زمانی یک هفتهای ممکن است کمتر یا بیشتر باشد. اگر در بین چرخه میان دو قاعدگی خونریزی یا لکه بینی اتفاق بیفتد نیاز به بررسی و معاینه بیشتر وجود دارد که علت دقیق آن مشخص شود.
از آنجاییکه درمان برخی علل لکه بینی بین قاعدگی می تواند آسان باشد، برخی دلایل دیگر می توان نشان دهنده شرایط جدی پنهان باشد. اگر شما متوجه لکه بینی یا خونریزی شدیدتر بین دوران قاعدگی شوید، باید برای آزمایش، تشخیص و درمان به پزشک تان مراجعه کنید. دلایل بالقوه خونریزی بین دوران قاعدگی عبارتند از:
خونریزی بین دوران قاعدگی، بخش نرمالی در چرخه قاعدگی نیست. چرخه بصورت متوسط 21 تا 35 روز طول می کشد. خونریزی عادی واژینال، که به آن پریودی نیز می گویند، چند روز از یک هفته رخ می دهد. هر خونریزی خارج از این دوره، غیرعادی است و ممکن است عوامل مختلفی در بوجود آمدن آن دخیل باشند. لکه بینیهای بین قاعدگی از نظر علت ایجاد انواع مختلفی دارند که در ادامه به آنها میپردازیم:
بسیاری از خانمها در دوره تخمکگذاری خود دچار لکه بینی میشوند که یک امر کاملاً طبیعی است. همچنین در برخی از خانمها در ابتدای بارداری ممکن است لکه بینیهایی وجود داشته باشد که بازهم طبیعی و فاقد نگرانی است.
استروژن و پروژسترون دو هورمون هستند که چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند. ممکن است فرد دچار لکه بینی شود اگر تعادل این ها بر هم بخورد. موارد زیر می توانند بر توازن و تعادل هورمونی اثر بگذارند:
تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک یکی دیگر از دلایل بر هم خوردن هورمونها است که باعث خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی میشود
پایین یا بالا بودن سطح هورمون تیروئید نیز از دیگر دلایل خونریزی بین دو قاعدگی است
شروع، توقف و عدم استفاده منظم از قرصهای ضد بارداری یا استروژن باعث خونریزی یا لکه بینی است
برخی از زنان در دوران تخمک گذاری بخاطر تغییرات هورمونی، لکه می بینند.
استفاده از انواع داروهای ضدبارداری هورمونی، خونریزی غیرعادی در طول سه ماه اول ممکن میکند. این داروها عبارتند از:
گاهی اوقات در زمان استفاده از ضد بارداریهایی چون وصلهها، ایمپلنت یا تزریق، خونریزی و لکه بینی طبیعی است
واژینیت آتروفیک یا آتروفی واژن از بیماری های رایج بین زنان است، عفونت نیست ولی میتواند باعث ترشح و تحریک واژن شود. درمان آتروفی واژن از دو راه دارویی مانند مصرف استروژن و غیر دارویی اوزن تراپی انجام میشود
گاهی ممکن است شما خبر نداشته باشید که باردار شدهاید و خونریزی یا لکه بینی بین دو قاعدگی ناشی از سقط جنین باشد. سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم میتواند موجب خونریزی شود.
حاملگی خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که تخم های بارور شده خود را در لوله فالوپ ایمپلنت می کنند، بجای داخل رحم. لکه بینی در طول حاملگی ممکن است به این معنا نباشد که شما سقط جنینی در پیش دارید. اما، اگر حامله هستید و دچار خونریزی واژن هستید، خیلی سریع به دکتر خود مراجعه کنید.
گاهی اوقات عفونتهای شدید رحمی و یا دستگاه تناسلی زنان ممکن است با لکه بینیهای بین دو قاعدگی مرتبط باشد. مواردی چون عفونتهای مقاربتی مثل کلامیدیا، سوزاک و زگیل تناسلی و همچنین التهاب لگن از جمله عفونتهای شایع عامل لکه بینی هستند. بعبارتی خونریزی واژن بین دو پریودی ممکن است نشانگر عفونت اندام تناسلی شما باشد. عفونت ممکن است موجب التهاب و خونریزی شود. علت این عفونت ممکن است بخاطر موارد زیر باشد:
فیبروئید رحمی رشد غیرسرطانی است که در رحم شکل می گیرد. در زمانی که بچه دار شده اند، این مساله بیشتر رایج است.
سرطان هر یک از این اندام ها نیز می تواند موجب خونریزی شود، هر چند که کمتر شایع است:
نکته: معاینه پزشک بهترین راه برای تشخیص بیماری است، بنابراین حتی با وجود خونریزی، حتما به پزشک مراجعه کنید و منتظر قطع آن نمانید. تشخیص سریع بیماری اهمیت زیادی دارد، زیرا لکه بینی یکی از علائم سرطان است.
وقتی به پزشک مراجعه میکنید باید برای تشخیص دقیق علت لکه بینی تاریخچه پزشکی خود را به پزشک ارائه کنید. احتمالاً پزشک برای تشخیص دقیقتر از روشهایی چون معاینات لگنی و تست پاپ اسمیر استفاده میکند. بهتر است اطلاعات دقیقی از تاریخ دقیق عادت ماهیانه خود، روزهای خونریزی، میزان خونریزی، احتمال ابتلا به عفونتها، سقط جنین و… را در اختیار پزشک متخصص قرار دهید.
به ویژه اگر مطمئن هستید که باردار نبوده و یا سقط جنینی در کار نیست، بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص زنان برای بررسی علل دقیق و انتخاب راههای درمان قطعی و مؤثر است.
بهتر است که در هر شرایطی اگر لکه بینی بین دو قاعدگی را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید. اما مراجعه به پزشک در دخترانی که هنوز به بلوغ نرسیدهاند، زنان در سن یائسگی و زنان باردار اکیدا توصیه میشود.
🔺 در مورد خونریزیهای شدید همراه با درد، تب، سرگیجه، لرز، حالت تهوع و استفراغ نیز بهتر است که سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
🔻 انتخاب نوع درمان لکه بینی بین دو عادت ماهیانه بستگی به نتایج معاینات و آزمایشات مکملی دارد که پزشک انجام میدهد. گاهی ممکن است پزشک از آزمایشات تشخیصی دقیقتری مثل سونوگرافی و… استفاده کند.
🔺 گاهی در صورت خونریزیهای شدید بین دو قاعدگی ممکن است پزشک از شما بخواهد که استراحت مطلق داشته باشید. معمولاً در دوره درمان پزشک مصرف آسپرینها را ممنوع میکند چرا که این دارو باعث رقیق شدن خون میشود.
🔻 یکی دیگر از رایجترین درمانها در این مورد خاص، استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و ضد قارچ برای درمان عفونت است، البته در صورتی که عفونت علت اصلی ابتلا به خونریزی یا لکه بینی بین قاعدگی باشد.
🔺 برخی از پزشکان نیز استفاده از داروهای تنظیمکننده سیکل ماهانه از جمله داروهای هورمونی را تجویز میکنند. در برخی از موارد نیز درمان پولیپ یا اندومتریوز میتواند پایان لکه بینی و خونریزی بین قاعدگی باشد.
گاهی اوقات بهتر است به جای درمان به دنبال پیشگیری بود. در بسیاری از موارد، اقدامات پیشگیرانه میتواند از بروز لکه بینی بین دو قاعدگی جلوگیری نماید.
اولین و مهمترین اقدام داشتن یک سبک زندگی سالم و وزن طبیعی است. در بسیاری از موارد نیز عدم تعادل هورمونی یا مصرف داروهای هورمونی میتواند روشی برای پیشگیری از ابتلا به لکه بینی بین قاعدگی ها باشد. منشأ برخی از این لکه بینیها استرس است که با ورزش کردن و کاهش استرس از این طریق میتوان مانع از لکه بینی بین دو سیکل پریود شد. باید در جریان باشید که:
🔸 لکه بینی در روز ۱۸ پریود غیرطبیعی است.
🔸 لکه بینی در روز ۱۷ پریود نیز طبیعی نیست.
🔸 علت لکه بینی در روز چهارده پریود قرار گرفتن در روز تخمکگذاری است.
کلام آخر
ابتلا به لکه بینی یا خونریزی بین قاعدگی ها ممکن است طبیعی باشد، اگرچه دلایل بسیاری برای غیر طبیعی بودن این لکه بینی یا خونریزیها نیز وجود دارد. شناخت دقیق علت لکه بینی یا خونریزی میتواند تعیینکننده مسیر درمان قطعی این شرایط باشد.
در پایان برخی روشهای جلوگیری از لکهبینی بین دو پریود را مرور میکنیم: پاپ اسمیر انجام دهید، انجام پاپ اسمیر به تشخیص هر گونه مشکل کمک خواهد کرد.
مراقب وزن خود باشید، شما باید اقداماتی را برای متعادل نگه داشتن وزن خود انجام دهید.
قرص ضد بارداری را طبق دستور پزشک مصرف کنید، هرگز بدون مشورت با پزشک خود، مصرف آنها را شروع و یا متوقف نکنید.
مصرف آسپرین را کنترل کنید، زیرا آسپرین یک داروی رقیق کننده خون است و ممکن است سبب لکهبینی و خونریزی بین دورههای قاعدگی شود.
استرس خود را تحت کنترل قرار دهید، استرس تأثیر منفی بر سیکل قاعدگی داشته و باعث لکه بینیهای نامنظم میشود.
ورزش هایی مانند ایروبیک، مدیتیشن، یوگا برای حفظ آرامش بیشتر خود انجام دهید.
و به طور کلی در صورت لکه بینی غیر معمول قبل از هر اقدام به متخص زنان و زایمان مراجعه کنید.
برگرفته از:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.webmd.com
برای مشاوره پزشکی زنان، خدمات زیبایی زنان و مشاوره های بارداری با ما تماس بگیرید
سلام خانوم دکتر من وقتی پریود میشم خیلیمنظم و خوبه فقط این بار که شدم پریودم هشت روز بود و بعدش که تموم شد 16 روز بعدش باز پریود شدم و باز هفت الی هشت روز طول کشید ولی الان همش لکه بینی دارم 15 سالمه خیلی میترسم توروخدا بگید چیکار کنم لکه بینیم قطع بشه
سلام، در سن 15 سالگی احتمال نامنظمی پریودها خیلی زیاده ولی حتما یه سونوگرافی انجام بدید.
سلام خانم دکتر دختر من الان 18 سال داره و پریود نمیشه پیش دکترم بردیم بی فایده است
نیاز به بررسی هستش٬ باید تحت نظر پزشک متخصص باشن
خانم دکتر بعد زایمانم دو بار پریود شدم اونم در حد لکه دلیلش چی می تونه باشه؟؟
ممکنه به علت شیر دهی باشه
سلام خانوم دکتر …من یک سوال داشتم دخترم از زمان مجردی وقتی پریود میشه یک ماه یا بیشتر خونریزی میکنه آن زمان گفتن اگه ازدواج کنه خوب میشه٬ نشد باز دکترها گفتند اگه بچه دار بشه خوب میشه حالا داره ۳۰ ساله میشه٬ هنوز همون حالته ،،،شدیدن کمبود اهن شدید داره !!!!ایا شما میتونین بگین ما چیکار کنیم که خوب بشه در ضمن کورتاژ هم کردن خوب نمیشه !!!!ما تو اروپا هستیم. لطفا مارو راهنمای کنید سپاس از شما
باید داروی هورمونی استفاده کنند